Frøvik Elektro AS

En kort guide til stemningsfull belysning

Å skape rett atmosfære i hjemmet ditt handler ikke bare om møbler, farger og dekor, men også om riktig lys. Belysning kan forvandle et rom, gi det liv, dybde og stemning. Her får du en kort guide til stemningsfull belysning.

ledlys i trappa, moderne bolig

Moderne belysning setter tonen og stemningen i et hjem. Våre elektrikere hjelper deg med å fornye belysningen! Bilde: Nordesign, Form Eiendom.

Rom for rom - skreddersydd belysning

Begynn med å planlegge hvert rom, og hva du skal bruke det til, og se på inspirasjon til hvordan du ønsker at det skal se ut. 

Stue og oppholdsrom brukes ofte til mange forskjellige aktiviteter, og belyses gjerne med en kombinasjon av gulv- og bordlamper for å skape en varm atmosfære. Plasser stemningsfulle og dekorative lamper i hjørner, på småbord eller i kosekroken. 

Spiseområdet er et sted hvor familie og venner samles for å nyte et godt måltid, middagsselskap eller spillkveld. Her kan man dra nytte av en flott pendellampe eller lysekrone over bordet for å skape fokus, og samle området på en stilfull måte.

På kjøkkenet kan du trenge god arbeidsbelysning for de ulike oppgavene du skal utføre. Ved å f.eks integrere downligts, spotlights og ledstriper på kjøkkenet får du tilpasset belysning til både matlaging og hygge. Husk dimbar belysning, slik at du kan tilpasse den etter behov.

Her ser du de flotte Bacan, Arran og Muna-lampene fra Nordesign. Lamper og belysning kan definitivt gjøre underverker for interiøret i boligen din, men husk også å tenkte på bruksområder og hvordan lyskildene spiller sammen. Vanessa Black wood-armaturet, her montert på kjøkkenet, er mer subtil. Likevel har den enormt mye å si for rommet, ikke minst med tanke på at den gir romlys opp i taket samtidig som den har sensorstyrt arbeidslys på undersiden. Foto: Nordesign

Utvalgte produkter fra Nordesign

Gå for LED: Skap stemninger med variasjon eller automasjon

Gjør belysningen smart. Legg til smarte belysningsløsninger for å kunne endre både farge og intensitet med en fjernkontroll eller app. Ingenting gir deg mer kontroll over stemningen og atmosfæren i et rom enn LED-lys, med et enkelt trykk har du mange tilpasningsmuligheter. 

Velg lyspærer med justerbar fargetemperatur for å kunne tilpasse lyset fra kalde til varme toner. På den måten kan du også dra nytte av lysets naturlige døgnrytme. Du kan velge et kaldere lys om morgenen for å jobbe effektivt og få energi, mens når det nærmer seg kvelden kan du velge varmere toner for å skape en avslappende atmosfære.

Det er ikke bare brukervennligheten som er bra med med LED-lys, men også energibesparelsen. 

Les også: Visste du at belysning kan følge døgnrytmen?

Belysning i moderne loftsleilighet
ledlys i trappa i moderne bolig
ledbelysning - moderne kjøkken i eik
Dekorativ belysning i arkitekttegnet bolig
ledlys i trapp i moderne bolig

Lek deg med LED-lys! Her har du virkelig endeløse muligheter, og det ser både moderne og eksklusivt ut. Bilder: Nordesign, Prosjekt: Form Eiendom

Belysning med wow-faktor

Vis frem boligen din på best mulig måte med spektakulære pendler og lysekroner! Her har du muligheten til å skape et imponerende uttrykk og fremheve soner i boligen din litt ekstra. 

Når du skal velge ut belysning med wow-faktor kan du tenke at design ofte har mer å si enn funksjon - da belysningen preger hjemmets totale design. Velg en lampe som komplementerer interiøret, og er en refleksjon av din personlige stil.  

moderne belysning i enebolig
Taklamper / lysekroner i moderne enebolig med trespiler i taket
moderne enebolig belysning

Det finnes flere måter så sette kronen på verket på! Her ser du lysekronen Cluster fra Nordesign (Prosjekt: Boligcompaniet), som definitivt er iøyenfallende på den positive måten. Bilder: Nordesign.

Balanser belysningen i rommet

For at belysningen skal føles stemningsfull og vellykket krever det en balanse. Unngå å oversvømme et rom med for mye lys. Bruk forskjellige lamper for å skape flere lag med lys. 

En kombinasjon av både gulvlamper, taklamper og bordlamper kan gi rommet en dynamisk og levende atmosfære. Husk at du i tillegg må ta hensyn til mengden med naturlig lys og tilpass belysningen deretter.

Tenk på naturlig lysinnslipp

Å tilpasse belysningen til det naturlige lysinnslippet i et rom er viktig for å skape en harmonisk atmosfære. 

På dagtid, når solen kaster sitt varmende lys gjennom vinduene, bør man åpne gardiner og persienner for å slippe inn mest mulig av det naturlige dagslyset. 

Dette reduserer behovet for kunstig belysning, og gir rommet en frisk atmosfære. Når det går mot kveld kan man deretter justere belysningen etter den stemningen du ønsker. Gjerne med litt varmere fargetone, for en varm og innbydende glød. 

Denne måten å tenke på kan bidra til energieffektiv belysning gjennom hele dagen, og du vil kjenne at det også påvirker ditt eget energinivå.

Leter du etter innhold for næring? Les også: Slik planlegger du ulike lyssoner på kontoret 

ledbelysning i moderne enebolig med trespiler i taket

Med mye naturlig lys reduseres behovet for kunstig belysning i løpet av dagen, og du trenger nesten bare stemningslys på kvelden. Bilder: Nordesign

dekorativ belysning i moderne bolig

En rask huskeliste for stemningsfull belysning

1. Skreddersy belysningen rom for rom

 • Identifiser lysbehovet i hvert rom
 • Tilpass belysningen til rommets funksjon og aktivitet
 • Gulvlamper, bordlamper og taklamper for variert uttrykk og variert bruk

2. Velg LED-lys

 • Skaper stemninger med variasjon
 • Velg lyspærer med justerbar fargetemperatur
 • Velg smarte belysningsløsninger for fleksibilitet

3. Skap lag av lys

 • Kombiner ulike typer lamper for lagvis og balansert belysning 
 • Unngå skarpe kontraster ved å fordele lyskildene jevnt
 • Dra nytte av det naturlige dagslyset og lys opp mørkere områder

4. Tenk praktisk og energieffektivt

 • Velg belysning som er justerbar
 • Velg energieffektive lyskilder som LED-lys
 • Gjør belysningen smart, og koble til en app for bedre kontroll

5. Stil og design: Belysningen bør reflektere din smak

 • Kjøp lamper som komplementerer interiøret
 • Velg belysning som passer inn og løfter helhetsinntrykket 

Med denne huskelisten kan du enklere sikre deg at belysningen du velger både er funksjonell og vakker. Skap god atmosfære og stemning i hvert rom med godt utvalgt lys. Lykke til med å gjøre hjemmet ditt koselig og stemningsfullt!

Vi kan belysning!

Vi er spesialister på lys og belysning. Om du trenger hjelp til belysningsløsninger i boligen din har du kommet til rett sted. Kontakt oss i dag.